Eerdere loslaatdagen

De Loslaatdag in 2016

In 2016 was de vierde Landelijke Loslaatdag op zaterdag 19 maart. Het thema van de dag is Loslaten geeft ruimte. Loslaten geeft letterlijk en figuurlijk ruimte: ruimte om te leven, ruimte om te ademen.

De Loslaatdag in 2015

De derde Landelijke Loslaatdag was op 14 maart 2015. Het thema was Kiezen voor Eenvoud. Op 12 locaties kwamen in totaal 222 mensen leren over eenvoudig leven. Voor het eerst was de Loslaatdag internationaal: er was ook een Loslaatdag in Leuven, België. Wat opviel dit jaar was de grote variëteit in de programma’s. In Rotterdam was een Loslaatmarkt met allerlei aspecten van loslaten, van loslaten van boosheid tot loslaten door bewegen. Op andere locaties ging het over energie die je krijgt door loslaten of was een stiltewandeling in een klooster georganiseerd.

De Loslaatdag had dit keer zelfs een eigen blad: Loslaten Magazine, dat door meer dan 300 mensen werd gelezen. Op die manier kon je ook meer over loslaten te weten komen als je niet bij de Loslaatdag kon zijn.

De Loslaatdag in 2014

Op 22 maart 2014 was de tweede Landelijke Loslaatdag met als thema Op weg naar eenvoud. Opnieuw organiseerden professional organizers in heel Nederland een dag met informatie over loslaten in je huis en in je hoofd. Dit keer was de Loslaatdag tegelijkertijd op 20 locaties en er kwamen in totaal 511 bezoekers. Zij kregen informatie over loslaten van spullen en overtuigingen. Ook konden de bezoekers weer op diverse locaties hun spullen meteen achterlaten.

Het bijbehorende e-book Op weg naar eenvoud werd door meer dan 1250 mensen gedownload. Loslaten is duidelijk een thema dat leeft. Veel mensen zijn op zoek naar meer eenvoud, rust en ruimte in hun leven.

De Loslaatdag in 2013

Op 23 maart 2013 vond de eerste Landelijke Loslaatdag plaats. Na de test in 2012 besloot Yvonne de Bruin om de dag samen met collega-organizers te organiseren. In 2013 was de dag tegelijkertijd op 8 locaties in Nederland, van Meppel tot Amsterdam. Uiteraard was de hoofdlocatie in Rotterdam. Op deze 8 locaties ontvingen de professional organizers bij elkaar 188 mensen. Deze mensen kregen informatie over loslaten van spullen en hoe een professional organizer daarbij kan helpen. Op diverse locaties konden mensen ook daadwerkelijk spullen achterlaten, die dan werden meegenomen door organisaties en goede doelen die de spullen een tweede leven gaven.

Ontstaan van de Loslaatdag

Het idee voor de Loslaatdag is in 2012 ontwikkeld door Yvonne de Bruin van Sloworganizing. Veel mensen willen wel minder spullen, maar dingen wegdoen is vaak lastig. Dat gaat makkelijker als die spullen een goede bestemming kunnen vinden. Aan de andere kant zijn er steeds meer organisaties die goede dingen doen met tweedehandsspullen. Het uitgangspunt van de Loslaatdag is om die twee partijen bij elkaar te brengen: mensen die spullen een goede bestemming willen geven en organisaties die die voorwerpen een tweede leven kunnen geven.

In het najaar van 2012 vond een eerste test plaats in Rotterdam door Yvonne de Bruin van Sloworganizing, toen nog onder de naam Weggeefdag. Na wat aanpassingen leidde dat in 2013 tot de eerste Landelijke Loslaatdag. Eén van de aanpassingen was om de dag te organiseren samen met andere organizers in Nederland. Zo wordt de Loslaatdag een echt Landelijke Loslaatdag.