Wat ik zeker wil houden

20151221_130935_resizedIn de aanloop naar deze loslaatdag wilde ik ontdekken welke voorwerpen in beslist wil houden. Vanuit de gedachte dat de rest weg zou kunnen.

Ik begon met mijn babyfotoalbum, je ziet het hiernaast op de foto.

Toen ik serieus begon na te denken over wat ik nooit weg zou doen, merkte ik dat ik al snel vastliep. Natuurlijk zijn er wel wat spullen van vroeger die ik niet graag zou missen. Eerder heb ik het wel eens over mijn beer gehad en de knikkerzak die mijn opa heeft gemaakt.

Maar de dingen die ik echt niet zou willen missen, zijn toch andere dingen:

  • mijn kopje koffie in de ochtend en mijn rooibosthee in de middag en avond
  • een ongelimiteerde hoeveelheid boeken (in de Rotterdamse bibliotheek, waar ik zo’n beetje naast woon)
  • warme douches
  • chocolade
  • nieuwe dingen maken (ik realiseerde me laatst dat ik een goede werkdag heb als ik iets heb gemaakt, meestal is dat voor mij schrijven, maar het kan ook een mooie workshop of de Loslaatdag zijn)
  • eindeloos lezen op zondagmiddag en dan eigenlijk te laat gaan eten
  • in de zon zitten terwijl ik eigenlijk moet werken
  • muziek, via radio en CD, maar zeker ook live bij concerten van mijn favoriete artiesten
  • leuke dingen doen met mijn vriend

(niet noodzakelijk in deze volgorde)

Als ik nog wat langer nadenk, bedenk ik vast nog wel meer, zoals beschuitjes met aardbeien of de eerste tulpen in de lente (die er nu alweer zijn).

Het punt is: dit zijn in feite helemaal geen bezittingen. Het zijn veel meer ervaringen. Als ik die koffie drink, dan heb ik daar een paar leuke mokken voor, maar het gaat me echt om de koffie. Het maakt me niet uit hoe of waar ik die drink, hoewel in de zon op het balkon met een boek wel een hele fijne combinatie is, zoals je begrijpt.

Natuurlijk is het wel handig om een paar dingen te hebben, zodat ik die fijne dingen kan doen. Een koffiezetapparaat, bijvoorbeeld. Een balkon of een tuin om in te zitten. Een bibliotheek onder handbereik. Internet en een computer is waarschijnlijk ook wel praktisch. Daar kan ik muziek op luisteren, dingen op lezen en ik kan er op schrijven. Bovendien zorgt dat ook dat ik dat wat ik maak makkelijk kan verspreiden.

Het is niet zo dat ik nu alles verder weg doe en alleen een paar praktische spullen bewaar. Minimalisme is voor mij geen doel op zich. Maar het is goed om een beetje te relativeren. Om een beetje te onthechten en te beseffen dat spullen misschien leuk en handig zijn, maar dat het daar uiteindelijk niet om gaat. Dat maakt loslaten een stuk eenvoudiger.

Wat is voor jou echt belangrijk?

Wil je meer ruimte om los te laten? Klik hier voor het gratis e-book

Dit bericht is geplaatst in Loslaatdag. Bookmark de permalink.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

AlphaOmega Captcha Classica  –  Enter Security Code